Müzikoloji Anabilim Dalı

Müzikoloji (Müzik Bilimi), müziği -sadece bir uygulama alanı olarak algılamanın ötesine geçerek- bilimsel yöntemle ele alan ve bu yönde bilgi üretimini sağlayan bir bilim dalıdır. Müzikolojik çalışmalarda; kültürel açıdan ayrım yapmaksızın, müziğin/müzik eserlerinin kendisinin veya tarihsel, sosyo-kültürel, akustik, fizyo-akustik vb. bağlamlardaki müziksel olguların irdelenmesi beklenmektedir. Bilimsel bir disiplin olarak yapılanması 19. yüzyıla uzanan Müzikoloji; tarihsel gelişim çizgisi içerisinde Tarihsel Müzikoloji, Etnomüzikoloji (Karşılaştırmalı Müzikoloji) ve Sistematik Müzikoloji olmak üzere üç ana alt disiplinden gelişim göstermiştir. Müzikolojik çalışmalarda, müziğin performans süreçlerinin ve bunların belirleyicilerinin; tarihsel dönemler içerisinde ve farklı kültürlerdeki görünümlerinin; türsel yönelimlerinin; müzik üretme-pazarlama/dağıtma-tüketme süreçlerinin; birey ve toplumla ilişkileri bağlamında müziğin işlev ve rollerinin; kurumsallaşma yapısının; araçsal ilişkilerinin vb. irdelenmesi ve bu yolla bilgi üretilmesi amaçlanmaktadır.

 

BAİBÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü bünyesinde Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 13.05.2020 tarihli toplantısında alınan kararla açılan Müzikoloji Anabilim Dalı, 2020-2021 Öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak lisans düzeyinde eğitime başlamıştır. Müzikoloji Lisans Programında; müziği ve müziksel olguları incelemede bilimsel yöntemi/yöntemleri odağa yerleştiren, ülkemizin müzik bilimsel bilgi birikimine katkı sağlayabilecek müzik bilimcilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Dört yıllık programda Müzik Teorisi, Türk ve Batı Müziği Teorisi/Tarihi, Piyano/Bireysel Çalgı, Müzik Psikolojisi, Müzik Sosyolojisi, Türkiye’de ve Dünyada Müzik Kültürleri, Müzikolojik Saha Araştırması, Müzik Araştırmalarında Güncel Yönelimler, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği vb. zorunlu temel derslerin yanında; Caz Müziği, Müzik ve Teknoloji, Müzikte Girişimcilik, Medya ve Müzik, Müzik Endüstrisi, Müzik Eleştirisi, Müzisyen Sağlığı, Nicel ve Nitel Veri Analiz Programları vb. öğrencilerin ilgileri doğrultusunda tercih edebilecekleri seçmeli dersler yer almaktadır.

 

Müzikoloji Anabilim Dalı’nda bir Profesör, iki Doç. Dr., bir Dr. Öğr. Üyesi ve 2547 Sayılı Kanun’un 34. maddesine göre görevlendirilen bir yabancı uyruklu Doç. Dr. olmak üzere farklı uzmanlık alanlarına sahip beş öğretim üyesi bulunmaktadır. Öğrencilerimize, ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programları yoluyla Avrupa üniversitelerinde ve ülkemizdeki diğer üniversitelerde eğitim alma imkânı sunulmaktadır. Müzikoloji Lisans Programı’ndan mezun olanlar; arşiv ve müzelerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na veya üniversitelere bağlı araştırma merkezlerinde, radyo ve televizyonda, sanat/müzik organizasyonlarında, müzik araştırması/yayınları/festivallerine vb. odaklanmış vakıflarda,  yayıncılık sektöründe, lisansüstü eğitimlerini tamamlayarak üniversitelerde, kayıt firmalarında, kütüphanelerde istihdam edilebilirler. Müzikoloji mezunları, serbest araştırmacı ve yazar olarak da çalışabilirler.